מוגבלות מכל סוג שהוא מצריכה אמצעי זהירות, התראה וסיוע שונים, שנועדו לסייע לבן אדם להתנהל בצורה בטוחה וקלה יותר ולאפשר לו עצמאות מרבית.
בעידן המודרני אנו זוכים ליהנות מפיתוחים מתקדמים של מערכות שליטה, אמצעי עזר וטכנולוגיות פורצות דרך, שעשויות לסייע רבות למי שסובל ממוגבלות, ליקויי ראייה או שמיעה, קושי בניידות וכו' ואף להציל חיים. במאמר נסקור את העיקריות שבהן.
טכנולוגיות הבית החכם שיכולות לשנות את חייהם של אנשים עם מוגבלויות
עבור אנשים שחיים עם מחלות כרוניות כמו טרשת נפוצה, דלקת פרקים, פרקינסון או כל מצב אחר שמלווה בקושי ובמגבלה של ניידות החל מפציעה שדורשת שיקום ועד לגיל מבוגר שמלווה בתחלואות שונות, המשימות היומיומיות הופכות להיות אתגר לא פשוט.
באמצעות טכנולוגיות הבית החכם ניתן להפוך את הבית לסביבה שקל , בטוח ונעים יותר להתנהל בה, לשפר מאוד את הנגישות בסביבה הטבעית ולחולל שינוי אדיר בחייהם של האנשים שזקוקים יותר מכל לעצמאות וביטחון.
- טכנולוגיות הבית החכם כוללות מכשירים חכמים, שמתחברים למכשירים אחרים או לרשתות שניתנות לשליטה קלה באמצעות הסמארטפון, המחשב והשלט.
- הן מאפשרות לחבר מספר פריטים חכמים ולשלוט בהם בקלות דרך נקודת שליטה אחת.
- באמצעות רכזת ניתן להתחבר למכשירים חכמים שונים, שמיוצרים על ידי יצרנים שונים, ולשלוט בהם בקלות.
- ניתן לחבר רמקולים חכמים למכשירים שונים ולרשתות ולקבל שליטה קולית על תפעול מכשירים שונים בבית.
- תכנות חכמות מאפשרות להפעיל מכשירים באמצעות אוטומציה ולהגדיר פעולות, זמנים, עוצמות ותדירות בהתאמה אישית.
אילו מכשירים חכמים ניתנים לשליטה מרחוק?
כיום ניתן לשלוט מהסמארטפון במגוון מכשירים ופריטים ביתיים כמו נורות חשמל, מנעולי דלתות, מאווררי תקרה, טרמוסטטים, תנורים, שואבי אבק רובוטיים, וילונות ותריסים, מצלמות אבטחה ועוד.
ניתן לשלוט במכשירים שונים גם באמצעות פקודות קוליות, ועבור מי שחי עם מוגבלות, השימוש בטכנולוגיות האלו הופך את החיים להרבה פחות מסובכים וסיזיפיים.
עבור אנשים החיים עם מוגבלות, היכולת לבצע את כל הפעולות הללו בצורה פשוטה כל כך יכולה לעזור להפחית את התלות בחברים, בני משפחה ומטפלים, ובכך יכולה להיות בעלת ערך עצום בכל הקשור לשמירה על עצמאות. בנוסף, השימוש בטכנולוגיות הבית החכם יכולות לחסוך אנרגיה רבה במילוי משימות פיזיות ולהפחית במידה ניכרת את הקשיים היומיומיים אתם מתמודדים בעלי מוגבלויות ונכים.
לחצן מצוקה מציל חיים לקשישים, אנשים סיעודיים ובעלי מוגבלויות
באמצעות לחצן מצוקה שממוקם באזור נגיש בבית או במספר מקומות ניתן להתריע ולהתחבר ישירות למוקד חירום, שזמין 24/7, ולקבל סיוע מהיר ויעיל. לחצן המצוקה יכול להיות מותקן גם על גבי שעון יד, שאותו עונד האדם בעל המוגבלות, כך שבאפשרותו ללחוץ עליו בכל עת ולהתריע כשהוא במצוקה.
פרט לשעון, בשנים האחרונות פותח גם תליון ייעודי, שמתריע את מוקד המצוקה בעת נפילה.
יחד עם לחצני המצוקה מותקנת מערכת שבאמצעותה המוקדנים במוקד המצוקה יכולים לשוחח עם האדם שהזעיק עזרה, לשאול אותו למצבו, להרגיעו, להזעיק את מוקדי החירום הרלוונטיים ולהדריך אותו עד שיגיע הסיוע הנדרש.
מוקד מצוקה הוא בין האמצעים היעילים והנפוצים ביותר בשימוש בקרב בעלי מוגבלויות, אנשים סיעודיים ואוכלוסיה מבוגרת, בעיקר קשישים שגרים לבדם, ומקל רבות הן על האנשים שמשתמשים בו בביתם והן על בני המשפחה שלהם, שחרדים לשלומם.
מערכות חכמות לאנשים עם לקויות שמיעה ו/ או ראייה
כיום ניתן לחבר מכשירים ביתיים שונים לרשת האינטרנט, על מנת ליצור חיווי טקסטואלי, חושי או חזותי למצבים שונים שעלולים להתרחש בבית. פרט לכך, קיימות טכנולוגיות מתקדמות שמסייעות לבעלי לקויות לבצע פעולות פשוטות בקלות יחסית ולהתנהל באופן עצמאי. הנה חלק מהן:
- אזניות אלחוטיות לטלוויזיה עם מגבר אישי
- מערכת שמיעה שמסייעת לשיחה פנים מול פנים וכוללת מיקרופון, אזניות ובקרת עצמה וגוון קול
- פעמון לדלת או לטלפון עם מבזק אור ועם אפשרות לוויסות העצמה, ניתן לשלב עם מצלמה לזיהוי של האורחים שמגיעים לבית.
- מכשיר טלפון לכבדי שמיעה או ראייה עם תמונות לחיוג מהיר, כיוון עוצמת שמע גבוהה, מקשים רחבים ונוחים ונורה שמהבהבת בזמן צלצול הטלפון
- טמ"ס שולחני או טמ"ס נייד לבעלי לקויות ראייה, שמאפשר הגדלה לפי צורכי המשתמש
- שעונים מעוררים עם כריות רטט.
- מערכות גילוי עשן בשילוב אמצעי שמע כמו צופרים או רמקולים, אמצעים ויזואליים כמו נורות מהבהבות וחייגן אוטומטי לשירותי הכבאות.
- גלאי לבכי של תינוקות שמתריע בתאורת פלאש חזקה.
- גלאי לפתיחת חלון או דלת שמתריע באמצעות אזעקה בעצמה גבוהה, רטט או נורות אזהרה.
כמה זה עולה לנו?
הביטוחים הרפואיים של קופות החולים מסייעים בכיסוי ההוצאות השונות של מכשירי עזר שונים, בעיקר של מכשירים שנועדו לסייע ללקויי שמיעה או ראייה. בהצגת אישורים רפואיים, מסמכי הכרה מביטוח לאומי והצגת חשבונית רכישה ניתן לקבל עד 80% החזר עבור חלק מהעזרים.
גם משרד הבריאות מסייע בכיסוי עלויות עזרי שיקום וניידות, ודרכו ניתן לקבל כיסוי חלקי של ההוצאות, בעיקר של עזרים רפואיים.
חשוב לבדוק את מידת הזכאות וגובה הכיסוי לפני רכישת העזרים השונים.