מוגבלות והגדרת החוק

מהו חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות?

 

חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות נועד להגן על כבודם ועל חירותם של אנשים עם מוגבלות, לעגן את הזכות שלהם להשתתף באופן פעיל ושוויוני בחברה בכל תחומי החיים ולתת מענה לצורכיהם, כך שיוכלו לחיות חיים עצמאיים, פרטיים ומכובדים ככל שניתן תוך מימוש כל היכולות שלהם.

החוק מגדיר מיהו אדם עם מוגבלות ומחייב את החברה בישראל לנהוג בשוויון ובכבוד כלפיו. הוא קובע את הזכות של האדם עם המוגבלות לקבל באופן עצמאי החלטות הנוגעות בחייו ומעודד העדפה מתקנת כלפיו.

בנוסף, החוק קובע שלא ניתן להפלות אדם בשל מוגבלותו לצורך קבלתו למקום עבודה או בקידום שלו, כל עוד הוא כשיר לתפקיד, ושעל המעסיק להתאים את מקום העבודה לצרכיו (לרכוש ציוד מותאם, להתקין רמפה, להכשיר את העובד ועוד) , כל עוד אין בהתאמות הנדרשות נטל בלתי סביר.

 

כיצד מגדיר החוק אדם עם מוגבלות?

אדם עם מוגבלות הוא כל אדם שיש לו לקות פיזית, נפשית, שכלית או קוגניטיבית, זמנית או קבועה, שמגבילה אותו באופן ניכר לפחות בתחום חיים עיקרי אחד.

בהגדרה פגיעה בתחומי חיים עיקריים, הכוונה היא לעבודה, לימודים, דיור, פנאי ונופש, התנהלות בשעת חירום, וכן ביצוע פעולות אישיות.

בין שהן זמניות, קבועות או מולדות וללא תלות בדרגת החומרה שלהן, הלקויות שמגדיר החוק נמנות פגיעה נפשית, פגיעה פיזית עקב מחלה פנימית כרונית, פגיעה מוטורית או שיתוק, לקות ראייה או לקות שמיעה, פגיעה שכלית, הפרעות קשב וריכוז ולקויות למידה.

 

כיצד מגדיר החוק אדם עם מוגבלות משמעותית?

המחוקק קבע סעיף נוסף בחוק שוויון הזכויות לאנשים עם מוגבלות, שמגדיר מיהו אדם עם מוגבלות משמעותית. על פיו מי שעונה להגדרת "אדם עם מוגבלות" ובנוסף מתקיים לגביו 1 מהסעיפים הבאים:

  • המוסד לביטוח לאומי, משרד הביטחון, מס הכנסה או משרד הבריאות הכירו בו כבעל נכות בשיעור 40% או יותר.
  • המוסד לביטוח לאומי, משרד הביטחון, רשות המסים או משרד הבריאות הכירו בו כבעל נכות בשיעור 20% ובמקביל הוא עונה ל – 1 מ – 3 הקריטריונים הבאים:
  1. לפי חוק ביטוח לאומי הוא זכאי לשיקום תעסוקתי מחמת מוגבלות
  2. לפי חוק הנכים (תגמולים ושיקום) הוא זכאי לשיקום, או שהוא לאחר שיקום.
  3. הוא משתתף או השתתף בעבר בתכנית תעסוקה לאנשים עם מוגבלות מטעם משרד העבודה והרווחה.
  • הוא הוכר כמי שזכאי לשכר מינימום מותאם לאנשים עם מוגבלויות.
  • משרד הרווחה הכיר בו כזכאי לשירותי רווחה בשל המוגבלות שלו.

 

הגדרות נוספות עבור עובד או מועמד עם מוגבלות משמעותית

 

במשטרה ובשירות בתי הסוהר מגדירים עובד או מועמד עם מוגבלות משמעותית כמי שעונה להגדרה הכללית, אך גם מתקיימים עבורו שני תנאים נוספים:

  1. גורם מוסמך קבע לו דרגת נכות בשיעור 20% לפחות או שרופא מטעם המשטרה או שירות בתי הסוהר קבע שמצבו הרפואי עולה כדי דרגת נכות שעשויה להגיע ל – 20%.
  2. הוא שוחרר מחמת המוגבלות שלו משירות מבצעי או שעבר משירות מבצעי לשירות בתפקיד אחר במשטרה או בשירות בתי הסוהר לאחר וועדה רפואית מטעם הגופים הללו.

בצבא ההגנה לישראל נקבעות התאמות לפי פקודות הצבא לצורך הגדרת חייל עם מוגבלות משמעותית

 

חשוב לדעת!

מי שהוגדר כבעל מוגבלות משמעותית זכאי לייצוג הולם במגזר הפרטי והציבורי, ועל פי סעיף 9 בחוק שוויון הזכויות לאנשים עם מוגבלות, כל מי שמעסיק 25 עובדים או יותר חייב לפעול לייצוג הולם של אנשים עם מוגבלויות בקרב עובדיו.

במגזר הציבורי מי שמעסיק לכל היותר 100 עובדים נדרש על פי החוק לייצוג הולם שיהווה 3% של עובדים עם מוגבלויות מכלל העובדים, ומי שמעסיק למעלה מ – 100 עובדים נדרש לייצוג הולם שיהווה 5% של עובדים עם מוגבלויות מכלל העובדים.

הן במגזר הפרטי והן במגזר הציבורי מוטלת על בעל העסק החובה לדאוג לקידום תעסוקת עובדים עם מוגבלויות ולבצע התאמות של סביבת העבודה עבור עובד עם מוגבלות, שביקש ממנו את ההתאמה הנחוצה לו.

האם מגיע לכם סיוע עבור התאמת תנאי דיור?

אם אתם עומדים ב – 1 או יותר מהקריטריונים הבאים אתם זכאים לסיוע ממשרד הבינוי והשיכון עבור התאמת תנאי הדיור בביתכם:

  • יש לכם מוגבלות מוטורית, תנועתית או תפקודית עקב מחלה, ואתם מוכרים על ידי מוסד רפואי מוכר.
  • חליתם במחלה דגנרטיבית או מתקדמת, ואתם מוכרים על ידי מוסד רפואי מוכר.
  • אתם או בן משפחה שמטפל בכם העתקתם את מקום עבודתכם לעיר אחרת והמגורים החדשים ינם עונים לצרכים שלכם ואף פוגעים ביכולת שלכם לתפקד באופן יומיומי.
  • אתם נכי צה"ל ומוכרים על ידי משרד הביטחון.
  • אתם נפגעי תאונות עבודה או פעולות האיבה ומוכרים על ידי ביטוח לאומי.
  • אתם נפגעי תאונת דרכים ומוכרים על ידי חברות הביטוח.

האם מגיע לכם לקבל קצבת נכות כללית?

אם נקבעו לכם אחוזי נכות בשיעור של 60% לכל הפחות על ידי המוסד לביטוח לאומי, ועקב הנכות נפגע או צומצם כושר העבודה שלכם ב – 50% לכל הפחות אתם זכאים לקבל קיצבה.

  • שיעורי הקצבה עבור דרגת אי כושר של 75% או 100% עומדים על 3,321 ש"ח.
  • שיעורי הקצבה עבור דרגת אי כושר של 74% עומדים על 2,242 ש"ח.
  • שיעורי הקצבה עבור דרגת אי כושר של 65% ומעלה עומדים על 2,027 ש"ח.
  • שיעורי הקצבה עבור דרגת אי כושר של 60% ומעלה עומדים על 1,908 ש"ח.
לרשותכם מידע נוסף

למידע נוסף, השאירו פרטים נשוב אליכם בהקדם

להתחלת שיחה
💬 איך נוכל לעזור?
היי 👋 כאן שלומי מאתר הנגשה פלוס.
איך נוכל לעזור?
דילוג לתוכן